Aktualności
Sernik chałwowy – sekretny przepis mistrza cukierniczego Wierzynek Królewskie Smaki
Nie ma Wielkanocy bez sernika. O ile w wypadku Bożego Narodzenia często powstają team makowiec i team sernik o tyle Wielkanoc jest jednoznacznie sernikowa. Taka tradycja. I to tradycja już wielowiekowa.
Pierwsze serniki na specjalne pieczono już w starożytnej Grecji, a potem w Rzymie. O serniku jako rarytasie, zwyczajowo jedzonym w czasach Igrzysk Olimpijskich, pisał grecki filozof Agimus. Jest też wiele historycznych świadectw potwierdzających sprzedaż tego smakołyka z antycznych odpowiedników food trucków podczas walk gladiatorów.
Na ziemiach polskich, początkowo w domach ziemiańskich, serniki zaczęły być popularne po roku 1683. Przepisy na nie przywieźli z Wiednia kucharze i piekarze towarzyszący Janowi III Sobieskiemu podczas Odsieczy Wiedeńskiej.
Krótko po tym pojawił się nasz rodzimy sernik krakowski, z charakterystyczną polewą w kratkę. Do dziś gości on w cukierniach i kawiarniach, nie tylko w Krakowie.
Pod strzechy serowe wypieki trafiły w połowie XIX wieku, wraz ze wzrostem zamożności warstwy włościańskiej po zniesieniu pańszczyzny.
Dziś sernik to danie typowe dla tradycji świątecznych, choć piecze się go i jada również w innych okresach. Występuje w niezliczonych wersjach, i nie będzie przesadą powiedzieć, że ile domów tyle przepisów na sernik. Wciąż jednak te najlepsze, najbardziej wyszukane powstają w renomowanych manufakturach jak Wierzynek Królewskie Smaki. Często na bazie przepisów i receptur od pokoleń stanowiących tajemnice firmy.
Dziś ujawniamy jedną z nich. Mistrz cukierni Wierzynek Królewskie Smaki zgodził się uchylić rąbka tajemnicy i podzielić sekretnym przepisem na słynny sernik chałwowy, od lat cieszący podniebienia gości restauracji Wierzynek. Z pewnością stanie się on ozdobą każdego wielkanocnego stołu.
Sernik chałwowy
Składniki
Spód – proste ciasto kruche :
320 g mąki pszennej
200g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka średnich jajek
10g jogurtu naturalnego
Masa serowa:
1kg twarogu półtłustego
170g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
4 duże jajka
200g jogurtu naturalnego
4 łyżki mąki ziemniaczanej (około 65g)
Polewa
krem chałwowy – do kupienia w większości sklepów
czekolada do picia deserowa mini tuba 200g Wierzynek Królewskie Smaki
Kruszone orzechy włoskie
Przygotowanie
Składniki ciasta kruchego połączyć zagniatając na jednolitą masę. Wyłożyć spód blaszki i podpiec około 20 minut.
Zmielić dwukrotnie ser na maszynie do mielenia.
Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią, jogurt i wymieszać mikserem na gładką masę.
Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
Uzyskaną masę wylać do blaszki na wcześniej podpieczone ciasto kruche i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez około 60 minut.
Sernik wyjąć z piekarnika i odstawić go na około 2-3 godziny do ostudzenia.
Jak sernik będzie wystudzony to górę sernika wysmarować kremem chałwowym.
Krążki czekolady rozpuścić korzystając z techniki kąpieli wodnej.
Polać sernik roztopioną czekoladą i przybrać boki orzechami.
Ewentualnie białą czekolada ozdobić wierzch
Smacznego