Nie ma Wielkanocy bez sernika. O ile w wypadku Bożego Narodzenia często powstają team makowiec i team sernik o tyle Wielkanoc jest jednoznacznie sernikowa. Taka tradycja. I to tradycja już wielowiekowa.
Pierwsze serniki na specjalne pieczono już w starożytnej Grecji, a potem w Rzymie. O serniku jako rarytasie, zwyczajowo jedzonym w czasach Igrzysk Olimpijskich, pisał grecki filozof Agimus. Jest też wiele historycznych świadectw potwierdzających sprzedaż tego smakołyka z antycznych odpowiedników food trucków podczas walk gladiatorów.
Na ziemiach polskich, początkowo w domach ziemiańskich, serniki zaczęły być popularne po roku 1683. Przepisy na nie przywieźli z Wiednia kucharze i piekarze towarzyszący Janowi III Sobieskiemu podczas Odsieczy Wiedeńskiej.
Krótko po tym pojawił się nasz rodzimy sernik krakowski, z charakterystyczną polewą w kratkę. Do dziś gości on w cukierniach i kawiarniach, nie tylko w Krakowie. Pod strzechy serowe wypieki trafiły w połowie XIX wieku, wraz ze wzrostem zamożności warstwy włościańskiej po zniesieniu pańszczyzny.
Dziś sernik to danie typowe dla tradycji świątecznych, choć piecze się go i jada również w innych okresach. Występuje w niezliczonych wersjach, i nie będzie przesadą powiedzieć, że ile domów tyle przepisów na sernik. Wciąż jednak te najlepsze, najbardziej wyszukane powstają w renomowanych manufakturach jak Wierzynek Królewskie Smaki. Często na bazie przepisów i receptur od pokoleń stanowiących tajemnice firmy.
Dziś ujawniamy jedną z nich. Mistrz cukierni Wierzynek Królewskie Smaki zgodził się uchylić rąbka tajemnicy i podzielić sekretnym przepisem na słynny sernik chałwowy, od lat cieszący podniebienia gości restauracji Wierzynek. Z pewnością stanie się on ozdobą każdego wielkanocnego stołu.
Sernik chałwowy
Składniki:
- Spód – proste ciasto kruche:
- 320 g mąki pszennej
- 200g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka średnich jajek
- 10g jogurtu naturalnego
Masa serowa:
- 1kg twarogu półtłustego
- 170g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 4 duże jajka
- 200g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej (około 65g)
Polewa:
- Krem chałwowy – do kupienia w większości sklepów
- Czekolada do picia deserowa mini tuba 200g Wierzynek Królewskie Smaki
- Kruszone orzechy włoskie
Przygotowanie
Składniki ciasta kruchego połączyć zagniatając na jednolitą masę. Wyłożyć spód blaszki i podpiec około 20 minut. Zmielić dwukrotnie ser na maszynie do mielenia. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią, jogurt i wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
Uzyskaną masę wylać do blaszki na wcześniej podpieczone ciasto kruche i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i odstawić go na około 2-3 godziny do ostudzenia. Jak sernik będzie wystudzony to górę sernika wysmarować kremem chałwowym. Krążki czekolady rozpuścić korzystając z techniki kąpieli wodnej. Polać sernik roztopioną czekoladą i przybrać boki orzechami. Ewentualnie białą czekolada ozdobić wierzch – Smacznego.