Sernik chałwowy – sekretny przepis Naszego mistrza cukierniczego

Nie ma Wielkanocy bez sernika. O ile w wypadku Bożego Narodzenia często powstają team makowiec i team sernik o tyle Wielkanoc jest jednoznacznie sernikowa. Taka tradycja. I to tradycja już wielowiekowa.

Pierwsze serniki na specjalne pieczono już w starożytnej Grecji, a potem w Rzymie. O serniku jako rarytasie, zwyczajowo jedzonym w czasach Igrzysk Olimpijskich, pisał grecki filozof Agimus. Jest też wiele historycznych świadectw potwierdzających sprzedaż tego smakołyka z antycznych odpowiedników food trucków podczas walk gladiatorów.

Na ziemiach polskich, początkowo w domach ziemiańskich, serniki zaczęły być popularne po roku 1683. Przepisy na nie przywieźli z Wiednia kucharze i piekarze towarzyszący Janowi III Sobieskiemu podczas Odsieczy Wiedeńskiej.

Krótko po tym pojawił się nasz rodzimy sernik krakowski, z charakterystyczną polewą w kratkę. Do dziś gości on w cukierniach i kawiarniach, nie tylko w Krakowie. Pod strzechy serowe wypieki trafiły w połowie XIX wieku, wraz ze wzrostem zamożności warstwy włościańskiej po zniesieniu pańszczyzny.

Dziś sernik to danie typowe dla tradycji świątecznych, choć piecze się go i jada również w innych okresach. Występuje w niezliczonych wersjach, i nie będzie przesadą powiedzieć, że ile domów tyle przepisów na sernik. Wciąż jednak te najlepsze, najbardziej wyszukane powstają w renomowanych manufakturach jak Wierzynek Królewskie Smaki. Często na bazie przepisów i receptur od pokoleń stanowiących tajemnice firmy.

Dziś ujawniamy jedną z nich. Mistrz cukierni Wierzynek Królewskie Smaki zgodził się uchylić rąbka tajemnicy i podzielić sekretnym przepisem na słynny sernik chałwowy, od lat cieszący podniebienia gości restauracji Wierzynek. Z pewnością stanie się on ozdobą każdego wielkanocnego stołu.

Sernik chałwowy

Składniki:

  • Spód – proste ciasto kruche:
  • 320 g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka średnich jajek
  • 10g jogurtu naturalnego

Masa serowa:

  • 1kg twarogu półtłustego
  • 170g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 4 duże jajka
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej (około 65g)

Polewa:

  • Krem chałwowy – do kupienia w większości sklepów
  • Czekolada do picia deserowa mini tuba 200g Wierzynek Królewskie Smaki
  • Kruszone orzechy włoskie

Przygotowanie

Składniki ciasta kruchego połączyć zagniatając na jednolitą masę. Wyłożyć spód blaszki i podpiec około 20 minut. Zmielić dwukrotnie ser na maszynie do mielenia. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią, jogurt i wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

Uzyskaną masę wylać do blaszki na wcześniej podpieczone ciasto kruche i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i odstawić go na około 2-3 godziny do ostudzenia. Jak sernik będzie wystudzony to górę sernika wysmarować kremem chałwowym. Krążki czekolady rozpuścić korzystając z techniki kąpieli wodnej. Polać sernik roztopioną czekoladą i przybrać boki orzechami. Ewentualnie białą czekolada ozdobić wierzch – Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *