Jaki skład powinna mieć dobra czekolada?

Nie wyobrażasz sobie życia bez łakoci? To tak jak my! Warto jednak być świadomym konsumentem i wybierać produkty wysokiej jakości. „Wysokiej jakości” – czyli jakie? Przede wszystkim o dobrym składzie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nie każdy wie, jak weryfikować jakość czekolad – szczególnie wtedy, gdy kuszą nas pięknym opakowaniem, opisem czy też wyjątkowym aromatem. Dlatego przychodzimy z pomocą!

Dobry skład czekolady – prosty i krótki skład

Powyższa zasada dotyczy tak naprawdę wszystkich produktów spożywczych, a nawet kosmetycznych. Im mniej składników, tym lepiej. Tak jak to w życiu bywa, liczy się jakość, a nie ilość. Dlatego najważniejszy jest staranny dobór składników – naturalnych i wartościowych. Być może dla wielu osób będzie ogromnym zaskoczeniem to, co zaraz napiszemy. Otóż… dobra czekolada może powstać z zaledwie dwóch składników! Tak, wystarczą same ziarna kakaowca i odrobina cukru (lub jego zamiennika), żeby stworzyć pyszne i naturalne łakocie o wysokiej wartości odżywczej. To zapewne szok dla osób, które są przyzwyczajone do tego, że na opakowaniach produktów spożywczych znajdują się długie opisy składu z pozycjami o nie do końca zrozumiałej nazwie.

Im więcej kakao, tym lepiej!

Podstawę składu dobrej czekolady stanowi kakao. Warto jednak zwrócić uwagę na jego zawartość. Dobrej jakości wyrób wyróżnia się wysoką zawartością kakao i krótką listą pozostałych składników. Oczywiście, im więcej kakao i krótszy skład, tym bardziej intensywny i gorzki smak. Nie każdy lubi tak wytrawne łakocie. Dlatego alternatywę stanowią wyroby o nieco niższej zawartości kakao oraz z dodatkiem naturalnych owoców lub orzechów.

A co z dodatkami?

Oczywiście, dodatki też są dobre! Pod warunkiem, że zostaną odpowiednio dobrane. My stawiamy na naturalne składniki i nawet jeśli chcemy wzbogacić czekoladę o niepowtarzalne smaki i aromaty, nie idziemy na skróty i nie korzystamy ze sztucznych dodatków. Za to uwielbiamy liofilizowane owoce, karmelizowane orzechy, migdały i inne, w pełni naturalne składniki, które nadają czekoladzie niepowtarzalny wygląd, smak oraz aromat.