Jaka powinna być idealna polewa czekoladowa?

Stanowi doskonałe dopełnienie tortów, pierników, mazurków i innych wypieków oraz deserów – pyszna i piękna polewa czekoladowa. Żeby jednak nie zepsuła nam ciast, trzeba pamiętać o odpowiednim przygotowaniu zarówno polewy, jak i powierzchni, którą ma ozdobić. Jak to zrobić? Mamy dla Was kilka wskazówek.

Polewa idealna – czyli jaka?

Odpowiedź jest prosta: taka, którą sami przygotujemy z wysokiej jakości produktów. Oczywiście, na rynku są dostępne gotowe polewy czekoladowe, jednak my polecamy jej samodzielne przygotowanie. Tylko wtedy możemy mieć pewność, że wyjdzie nam IDEALNIE, tj. nie będzie ani za gęsta, ani za rzadka, będzie smaczna i nie będzie się rozwarstwiać.

Po pierwsze: dobre składniki

Podstawę stanowią odpowiednio dobrane produkty. Naszą propozycję stanowi pyszna masa z wykorzystaniem czekolady o dobrym, krótkim składzie. Oczywiście, kakao również się sprawdzi, jednak my jesteśmy zwolennikami wykorzystania czekolad. W zależności od tego, jaką masę chcemy stworzyć, można użyć odmiany gorzkiej, mlecznej bądź białej. Co istotne, wcale nie trzeba wielu składników. Najprostszy przepis zawiera tylko dwa składniki, tj. czekoladę i masło. Można również wzbogacić go o śmietankę, mleko lub napój roślinny, a także spożywcze barwniki w żelu lub płynie.

Po drugie: cierpliwość

Żeby stworzyć idealną polewę czekoladową, trzeba zadbać o to, by wszystkie składniki dobrze się rozpuściły i stworzyły perfekcyjnie gładką masę. Jeśli rozpuszczamy je w rondelku, lepiej nie zostawiać ich bez nadzoru – może bowiem dojść do rozwarstwienia lub przypalenia. Równie ważne jest to, kiedy wylejemy masę na nasze wypieki. Ciasto powinno być dobrze schłodzone, a polewa czekoladowa nieco przestudzona (mniej więcej kilka minut po jej przygotowaniu).

Wydaje się proste, prawda? Jednak stworzenie idealnej polewy czekoladowej może okazać się nie lada wyzwaniem. Dlatego nie zniechęcaj się, gdy podczas pierwszych prób masa wyjdzie za gęsta lub za rzadka – praktyka czyni mistrza! Gdy masa jest za rzadka, dodaj trochę czekolady i podgrzej jeszcze raz. Natomiast gdy okaże się zbyt gęsta i twarda, wówczas dodaj do niej ciut mleka lub śmietanki.

Powodzenia i smacznego!